Al snel na de geboorte, of eigenlijk in de zwangerschap al, hadden wij het al over of we de kleine man zouden laten vaccineren of niet. Steeds meer mensen doen het niet. Ze vinden het zielig, of staan er gewoon niet achter vanwege bijwerkingen, geloof of omdat ze het niet willen.
Hoewel wij allebei van mening waren dat hij gevaccineerd zou worden, ben ik wel verder gaan lezen erover. Vooral omdat ik benieuwd was waarom mensen het niet doen en ik ben van nature best nieuwsgierig naar medische dingen. In deze blog maak ik een overzicht van de voors en de tegens van vaccineren die ik tegen kwam en waarvan ik denk dat er enige logica achter zit. In een andere blog ga ik verder in op waar de vaccinaties voor zijn.
Voor vaccineren
- Het gaat niet alleen om jouw kind. Je beschermd ook de omgeving van je kind, bijvoorbeeld andere kinderen die niet of pas later worden gevaccineerd.
- Je voorkomt dat je kind ziek word en in mijn beleving wil ik zoveel mogelijk voorkomen dat Damian ziek wordt, zeker als het niet nodig is. Er is iets voor, waarom zou ik hem het dan door moeten laten maken?
- Het inenten kost minder dan de kosten als je kind een van de ziektes door moet maken en van sommige ziektes wil je liever niet dat ze die meemaken.(Even een hele zakelijke kant ervan)
- De meeste mensen doen het, waarom zou je het niet doen?
- Je kind kan nog geen beslissing nemen over wat goed of slecht voor hem is, dit is aan jou als ouder. Jij bent verantwoordelijk voor hem/haar.
Tegen vaccineren
- Geloofsovertuiging.
- Bang voor de eventuele bijwerkingen als het kind de prik heeft gehad. Het kan zijn dat je kindje er niet goed op reageert. Hoewel de kans zeer klein is, gebeurd het wel eens.
- Een vaccinatie brengt geen levenslange bescherming (de inenting voor baarmoederhalskanker trouwens wel). Als het kind de ziekte heeft gehad, is het wel voor de rest van de leven beschermd.
- Mag/wil je voor je kind de beslissing nemen het wel of niet te doen, het is zijn/haar eigen lichaam.
- Het is zielig, je kindje wordt er altijd een beetje ziek of niet lekker van. Sommige kinderen hebben meer last als een ander en ook ik moet toegeven dat het best zielig is als zo'n klein baby'tje helemaal over de toeren raakt.
Conclusie
Wij hebben er dus voor gekozen om het wel te doen. Toch kan ik me ook wel voorstellen als ouders het niet willen. Het is mogelijk om je kind te laten inenten als het ouder is, bijvoorbeeld 9 maanden. Dit kan/moet je aangeven bij de intake of bij het gesprek als het over de inentingen gaat. Maar het is de keus van iedere ouder zelf. Er is geen goed of slecht in je beslissing. Het belangrijkste is dat jullie zelf achter de beslissing staan!